22 de febrer 2012

No al Eurovegas al Delta del Llobregat, ni aquí ni enlloc

Tot i a l'especulació d'on han ofert instalar el Eurovegas (El Prat, Gavà, Abrera, Moncada i Reixac). A Viladecans hi han encara 260 Ha.(justament el que ocuparia el projecte) amb qualificació urbanística d'equipaments metropolitants, encara per desenvolupar. Situats per sobre i per sota de l'autovia de Castelldefels, C-31.
Salvem Oliveretes i totes les entitats agrupades a SOS Delta del Llobregat, encapcelades per El grup ecologista Les Agulles–Ecologistes en Acció del Baix Llobregat, mostra la seva gran preocupació per l’interès de la Generalitat en aquest projecte del multimilionari nord-americà Sheldon Adelson, que en cas de fer-se realitat significaria no només aixecar una “nova ciutat” a la comarca sinó crear una illa fora de la llei.
Les dades esfereïdores del projecte:
  • entre 350 i 600 hectàrees en total (de 35 a 60 milions de metres quadrats)
  • 36.000 llits en 12 hotels
  • 6 megacasinos
  • 18.000 màquines escura-butxaques
  • 3 camps de golf
  • un auditori, un estadi, zones comercials...
El rebuig ecologista a aquesta idea, que recolza el govern d’Artur Mas, es basa en 4 raons:
Econòmiques
Les administracions (central i autonòmica) han picat a l’ham dels hipotètics llocs de treball que es crearien, i semblen disposades a acceptar el “tot s’hi val” per aconseguir la inversió. En comptes d’un model d’economia productiva, basat en la innovació, la qualitat de l’ocupació i l’equilibri ambiental, Eurovegas significa explotació de les persones, foment de negocis especulatius i diner negre i especulació urbanística. És a dir, la mateixa fòrmula que ens ha portat a la crisi actual, al desmantellament del teixit productiu del país i a l’accelerada erosió de l’Estat del Benestar. Una illa de vici, especulació blanqueig de diners i prostitució, on vindria el diner negre d’uns quants magnats sense escrúpols per “rentar-lo” en un negoci tan tèrbol com aquest.
Algú pot pensar que realment és aquest el model d’economia que volem per al nostre país?
A més, l’Estat Espanyol hauria d’avalar un préstec de 25.000 milions d’Euros que es demanaria al Banc Europeu d’Inversions, amb el risc que això representa per a l’economia nacional.
Legals
La Generalitat i l’Estat haurien de modificar fins a 30 lleis per a permetre el projecte especulatiu d’Eurovegas. Es crearia un “país sense llei”, on no existirien els drets laborals, les obligacions fiscals o les condicions sanitàries de la resta de l’Estat. Una mena de “maquila”, zona franca sense llei com les que hi ha a l’Amèrica Central i del sud. Estem per acabar amb els paradisos fiscals, no per a crear-ne de nous!!
A més, significaria saltar-se totalment la planificació urbanística i territorial, imposar al municipi escollit un projecte totalment inacceptable i vulnerant l’autonomia municipal.
Ambientals
El Baix Llobregat és una de les comarques catalanes més densament poblades i urbanitzades de Catalunya i d’Europa. El Delta del Llobregat ha patit una terrible transformació en el darrer segle que l’ha aportat a que, avui, prop del 50% de la seva superfície sigui ja artificial, el que vol dir que s’han perdut les seves funcions ambientals i agrícoles que són tant estratègiques per a l’àrea metropolitana.
Urbanitzar unes altres 200 o 400 ha (sigui per aquest o per un altre projecte) és inassumible des d’un punt de vista ambiental, i passa la “ratlla vermella” de l’equilibri territorial. “Les ciutats no poden seguir creixent com un càncer, sense límit”, han dit els ecologistes, perquè el territori és un recurs limitat. I necessitem els espais lliures per a les funcions productives (alimentació), ambientals (fauna, flora, ecosistemes), paisatgístiques, d’educació i de lleure.
Les agressions no serien únicament per la urbanització directa de les 200 ha. També hi hauria unes altres 150 ha que es convertirien en 3 camps de golf (veritables deserts de diversitat biològica), i caldria construir noves infraestructures o ampliar les actuals.
Socials
Els pressumptes beneficis en llocs de treball tindrien un elevadissim cost social. Es pretén deixar sense efecte la Llei d’estrangeria perquè Seldon pugui portar treballadors d’altres països, amb menys drets laborals dels que tenim aquí, el personal contractat ho seria en condicions de precarietat total ja que no estaria emparat per la legislació laboral. L’empresari exigeix no haver de tributar a la Seguretat Social. I no es pot obviar que quest tipus de negoci porta associat un auge de la prostitució I la instal·lació de màfies de tot tipus.
Celebrem que alguns alcaldes dels terrenys oferts per la Generalitat hagin mostrat dubtes (Gavà) o el seu rebuig total al projecte (El Prat), i els encoratja a mantenir una postura de fermesa per evitar que es distorsioni un model urbà relativament equilibrat. En els propers dies, Ecologistes en Acció remetrà una carta als Alcaldes del Delta del Llobregat demanant-los un pronunciament clar contra el projecte.
Prou xantatge amb els llocs de treball. Eurovegas, ni aquí ni enlloc!!