02 de febrer 2012

Dia Mundial de les Zones Humides- 5 de Febrer

Dia Mundial de les Zones Humides- 5 de Febrer

Un oasi desconegut.
El Delta del Llobregat representa un espai natural reconegut a nivell internacional. Aquesta zona humida formada per vegetació de ribera, llacunes, pinedes, platges, zones de suport  i que inclou la zona agrícola del “Parc Agrari”, acull espècies d’animals i vegetals que es troben amenaçades i en perill d’extinció; a més representa una zona de descans i alimentació indispensable per a les aus que migren del nord d’Europa cap a l’Àfrica i viceversa. Més de 360 espècies diferents d’aus i 22 espècies d’orquídies s’han catalogat dins aquesta zona humida! Degut a la seva diversitat rep la categoria de GIBA (Àrea Global Important per a les Aus) i és la tercera zona humida més important de Catalunya després del Delta de l’Ebre i Els Aiguamolls de l`Empordà.
El Delta del Llobregat és un autèntic pulmó verd per a Barcelona i ofereix grans valors paisatgístics on gaudeixen famílies, ciclistes, turistes i fotògrafs. És zona d’estudi i investigació: tot un museu a l’aire lliure on s’explica a la població escolar de la metròpoli la importància de les zones humides i on es promou l’educació i el respecte a aquest entorn natural.
La importància ecològica d’aquests ecosistemes, els més amenaçats i els més productius del planeta, rau en la seva alta biodiversitat, el seu paper fonamental dins el cicle de l’aigua i la seva funció en la fixació de CO2 que frena el canvi climàtic.
Però la protecció dels espais naturals del Delta del Llobregat és del tot insuficient. És hora d’equiparar biodiversitat i protecció! Això és el que exigeix la plataforma SOS Delta formada per Depana, Grup Ecologista Les Agulles- Ecologistes en Acció de Gavà, Salvem Oliveretes, WWF- Barcelona, Salvem la zona AgrícoLHa, SEO/Birdlife-Barcelona,  amb el suport de municipis adjacents de la zona, 50 escoles de la comarca del Baix Llobregat i diverses entitats civils. És necessari que l’administració integri el Delta del Llobregat a la xarxa internacional de zones humides RAMSAR a més de l’ampliació de les zones protegides ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) de la Xarxa Natura 2000: així les 950 hectàrees actuals passarien a ser 3.500 hectàrees que protegirien la nova IBA (Zona Important per a les Aus).
Amb aquest motiu es celebra el 5 de febrer el Dia Internacional de les Zones Humides, on la Plataforma portarà a terme de 10 a 14h activitats infantils para nens i nenes a l’estand informatiu de la reserva de Cal Tet- Ca l`Arana.
Quan: Diumenge 5 de febrer de 10:00 h a 14:00 h.
On: Punt d’informació de Cal Tet-Ca l'Arana.