10 d’octubre 2008

El fantasma de Can Menut

Abans de parlar de fantasmades, situem l’àmbit d’acció:
Can Sala/Can Menut és un masia situada a la falda de la muntanya de Sant Ramon a Viladecans, amb orígens datats al segle XIII, va ser declarada be cultural d’interès local, pel ple de ajuntament, el 28 de novembre de 2002, tant la masia com l’arbreda que la l’envolta , on destaquen un nombrós cultiu de ametllers centenaris d’una varietat única a Catalunya que ha anat desapareixent dels nostres conreus de secà, la varietat molar, declarats d’interès cultural i etnològic.
L’estat de conservació de la masia és “deplorable” i actualment hi ha una sentència judicial que obliga als propietaris a la rehabilitació de la casa. I segons sentencia el parlament de Catalunya, l’ajuntament de Viladecans té la competència per tramitar tot l’expedient sancionador i, si escau, sancio­nar els propietaris de la masia de Can Menut per incom­pliment dels deures de preservació i manteniment. Curiosament, l’alcalde de Viladecans ha estat els últims anys diputat de cultura i patrimoni de la diputació de Barcelona. Tot plegat fa pensar que no hi ha voluntat per preservar la Masia, o es que hi ha algun fantasma que fa que ningú vulgui acostar-s’hi.
Ara intentem destapar els fantasmes que hi ha darrera o dins la masia de Can Menut.
Els últims anys la propietat de la masia ha estat dels germans Joan i Josep Amat i Girbau, aquest últim és catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, especialitzat en Robòtica, i des de el 1999 fins el 2007 va ser regidor d’urbanisme i medi ambient per CIU de l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.
En Josep Amat, com a regidor d’urbanisme, va ser definit com a controvertit per un seguit de circumstàncies, casuals o no, han portat a pensar al PSC que entre CiU i el regidor Amat podria haver-hi alguna voluntat d’afavoriment. De fet, segons va publicar el diari de Girona, el 5 de maig de 2005: “al municipi barceloní de Viladecans, el PSC ha denunciat interessos particulars de CiU per voler que l´Ajuntament de Viladecans pagui les obres d’una masia privada que també havia sigut d´Amat. El mateix Felip Puig, ex conseller d’obres públiques, de va ser, l’encarregat de reclamar que aquesta propietat es rehabilités, segons publicava el passat, 29 d´abril de 2005, el rotariu El Far. Segons s’explica, es dóna la circumstància que Amat i el seu germà eren els propietaris de la masia Can Menut. Però la titularitat actual no està gaire clara. Amat va vendre la casa a una societat privada mercantil, però l’ajuntament no va ser informat de l’operació i va iniciar un procés legal per adquirir-la. A més, un jutjat ha fallat últimament i després d´un seguit de recursos a favor que l´actual propietari privat arrangi els desperfectes de la masia, que va ser declarada bé d’interès local pel consistori l’any 2002. I en aquest cas, torna a aparèixer Felip Puig. En una visita recent de l´exconseller al municipi barceloní, va acusar l´Ajuntament de no exercir el seu dret a manteniment. Aquest fet, va motivar que el PSC acusés CiU d´«afavorir els interessos particulars d´un regidor de CiU», en voler que l’erari públic corri amb les despeses de les obres de rehabilitació d´una propietat privada, segons recollia el periòdic. «I més quan el propietari s´ha enriquit substancialment amb aquesta operació immobiliària», afegia el PSC.”
En infinitats d’ocasions ja em explicat que la masia la va comprar l’empresa Promocions Sant Ramon Viladecans S.L, que forma part del entramat d’empreses de la immobiliària Global Inversiones Europeas (GIE), que encara te penjat en la seva web un projecte urbanístic a la zona de Can Menut,Sector Residencial Sant Ramon, que és il·legal per ser en zona forestal. GIE és presidida per en Paz Dorado, polèmic president de la Confederació d’Empresaris del Baix Llobregat, que encara te causes pendents als tribunals per presumpte apropiació indeguda de fons europeus del FORCEM.
El masover de Can Menut
En Salvador Cos, ha estat per transmissió familiar el masover-llogater de Can Menut i gràcies això s’ha conservat durant anys el patrimoni de la masia, va ser desallotjat judicialment de la masia pels actuals propietaris, per aquest fet s’ha vist obligat a viure en una casa de fusta al costat de la masia en uns terrenys, que gràcies a la Llei d’arrendament Rústic, va aconseguir fer-se’n propietari. Aquesta explotació agrícola, dedicada al conreu d’arbres fruiters, està qualificada com a Explotació Agrària Prioritària. Una part de les terres també estan catalogades com a Bé d’interès Local, ja que, com hem dit, es tracta d’uns ametllers centenaris d’una varietat única a Catalunya. El Sr. Cos va interposar una denuncia als actuals propietaris de la Masia, perquè els acusa de robar i assecar-li l’aigua del pou necessària per a regar el ametllers centenaris, actualment aquest expedient judicial porta mes de tres anys en tràmit, amb el perill que això representa per la conservació dels ametllers.
Si aconseguim expulsar els fantasmes polítics i especulatius de la masia de Can Menut, algú ens podria explicar perquè s’està deixant caure la masia? I si amb data 24 d’octubre de 2005, es va sol·licitar al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la inclusió dels béns mobles de Can Sala – can Menut, com a col·lecció, en el Catàleg de Patrimoni Cultural Català, en aplicació de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. Sabeu on es troben actualment aquest elements patrimonials?