28 de maig 2008

Publicat a "El punt"


Denuncien que es perden prop de 200.000 litres d'aigua diaris per la destrucció d'una mina a Gava i Viladecans


Els ecologistes de Quercus afirmen que la mina s'ha connectat al clavegueram



A Gavà i Viladecans es perden cada dia entre 150.000 i 200.000 litres d'aigua apta per al reg perquè la mina que alimentava la històrica font de Can Tries s'ha connectat al clavegueram. Així ho denuncia el grup ecologista Quercus, que assegura que l'empresa que executa la bassa de laminació de la riera de Sant Llorenç, al límit dels termes de Viladecans, Gavà i Sant Climent, no ha restaurant la font de Can Tries ni aprofita l'aigua de la mina com estava previst en el projecte de la bassa.
+ Un detall de la mina, amb l'aigua que va a parar a la claveguera. Foto: EL PUNT
Els ecologistes asseguren que les obres de construcció de la bassa de laminació de la riera de Sant Llorenç, que ha tapat la riera i ha estat concebuda com un pantà sec per albergar-hi aigua en cas de fortes pluges i evitar inundacions, ha comportat la destrucció d'un tram llarg de la mina d'aigua i la de la font de Can Tries, que s'alimentava d'aquesta mina. Segons explica Ángel Losada, president de Quercus, el projecte de construcció de la bassa de laminació que va aprovar l'Àrea Metropolitana de Barcelona preveia restaurar la font i utilitzar el cabal permanent d'aigua de la mina per alimentar un llac petit. Des d'aquí, mitjançant el bombament, es preveia usar l'aigua per regar jardins. «Però contravenint el projecte de construcció de la bassa, l'empresa adjudicatària ha connectat directament el cabal de la mina a la claveguera per tal de donar sortida a l'aigua que raja de la mina i evitar que s'entolli la bassa de laminació», segons el grup Quercus, que hi afegeix que la mina s'ha destruït per l'abocament de terres extretes per fer la bassa. Losada explica que l'entitat ha fet un càlcul de l'aigua que ha rajat en els últims 20 anys, i estima que cada dia es perden al clavegueram entre 150.000 i 200.000 litres. No és aigua potable, «però és d'una qualitat excel·lent, i la connexió a la claveguera representa la dilapidació irresponsable d'un recurs car i escàs», segons els ecologistes, que exigeixen que es depurin responsabilitats. Segons Losada, Quercus ha fet arribar la denúncia a l'Ajuntament de Gavà: «Ens ha dit que estiguem tranquils, perquè es recuperarà, però veiem que no es fa res res.» L'Ajuntament no va aclarir aquest punt a instàncies d'aquest diari i, l'Àrea Metropolitana només ha manifestat que durant l'exposició pública ja es va esmentar aquesta font i que totes les obres han estat consensuades amb els ajuntaments afectats.
La mina d'aigua data del segle XIX, i va ser la primera infraestructura per subministrar aigua corrent a Gavà. Servia mig municipi, entre 15.000 i 20.000 persones, fins que Aigües de Barcelona es va fer càrrec del subministrament i va desestimar l'aigua de la mina fa 15 anys. Tanmateix, es va continuar usant per regar camps de la zona de la font del Ferro i de Can Guardiola. La font de Can Tries, que forma part de la mina, va abastir durant el franquisme els veïns de la urbanització de Can Tries, construïda sense els serveis bàsics. Fa anys que la font s'ha anat degradant i presenta un estat abandonat.