09 d’abril 2008

Publicat al setmanari "La Directa"

Viladecans // La Plataforma reclama informació pública des de desembre de 2006
El Síndic insta a l’ajuntament a informar sobre el Pla de Llevant
Oriol Matadepera
baixllobregat@setmanaridirecta.info
http://www.setmanaridirecta.info/
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat una resolució sobre les denuncies de la Plataforma Salvem Oliveretes d’incompliment del Reglament deParticipació Ciutadana de l'ajuntament de Viladecans (Baix Llobregat).
Els fets que originen aquesta actuació del Síndic es remunten al desembre de 2006 quan el govern local va denegar una petició d’intervenció en la sessió ordinària del ple a la plataforma que vol aturar la urbanització de 2.300 habitatges a la falda de la muntanya de Sant Ramon. La Plataforma vol conèixer des de fa ja més d'un any quins són els errors en el projecte urbanístic que van fonamentar la decisió de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat de retornar l'expedient sobre el Pla de Llevant.
El Síndic qüestiona l’aplicació del mateix Reglament de Participació aprovat pel ple municipal i també reconeix que quan aquest col·lectiu ha emprat altres vies previstes per obtenir informació l’ajuntament no ha respòs les peticions en els terminis adequats.
Reaccions de la Plataforma
Així, la Plataforma Salvem Oliveretes reclama una disculpa del consistori municipal i que es resolguin totes les sol·licituds d’informació que encara no han estat contestades. Aquesta plataforma ha necessitat recòrrer a un organismede la Generalitat per a que l'ajuntament de Viladecans compleixi el seu propi reglament doncs la situació que estaven patint de manca de transparència els impedia tenir elements per valorar correctament un preojecte que amenaça l´Espai Natural Agrícola i Forestal del Montbaig.
El Síndic diu que cal “esmerçar recursos per fer efectiu el principi de transparència administrativa així com l’aspiració fonamental que es volia assolir amb l’aprovació del reglament com és la participació política activa dels ciutadans en els afers locals”. És per això que la Plataforma creu que per aquest assumpte i altres processos municipals “l’equip de govern no està a l’alçada dels requeriments que fa la ciutadania”. De la mateixa manera, el membre de la Plataforma, Jordi Mazon, declara: “No entenem l'ocultisme i la poca deferència cap a laciutadania a l'hora de donar informació pública”.