17 de novembre 2013

Manifest del Front Comú contra l’Outlet #OutletFora

13 de novembre de 2013
El mes d’abril es va confirmar la construcció d’un outlet a Viladecans, un projecte comercial queatempta contra el model de proximitat que caracteritza el nostre país i que posa en perilll’entorn agrari i mediambiental.
L’outlet s’ha començat a construir, afectant la mobilitat de milers de veïns i Veïnes i sense haver realitzat cap estudi d’impacte. Així com tampoc s’ha consultat ni a organismes especialitzats, ni a la ciutadania afectada.
Els valedors d’aquest projecte asseguren que només comportarà beneficis, però hi ha molts col·lectius i ciutadans i ciutadanes baixllobregatines que tenen molts dubtes al respecte, de manera que han decidit organitzar-se per defensar un altre model de ciutat i de comarca.
Tenint en compte tot allò exposat, els i les sotagisnants:
  • Rebutgem l’enèsim centre comercial del Baix Llobregat, una comarca molt castigada per la sobredimensionada oferta comercial de grans superfícies, la precarietat laboral, la fragilitat de l’entorn i la manca d’un projecte de futur econòmica i mediambientalment sostenible.
Ja que trobem inacceptable:
  • Que les pròpies administracions continuïn cedint a la temptació de l’especulació urbanística, causa provada de la situació econòmica actual de crisi i font de corrupció.
  • Que s’emprin diners públics en benefici d’empreses privades
Perquè defensem:
  • El comerç local de proximitat, ja molt castigat a la nostra comarca.
  • El respecte pels espais agrícoles i oberts, per la seva funció ambiental, paisatgística, d’esbarjo, de coixí de les zones naturals, i de font de sobirania alimentària.
Per això demanem:
  • L’aturada de les obres, així com la realització d’un estudi d’impacte econòmic i un d’impacte ambiental – ja que l’existent s’havia fet per a un altre tipus d’edificació (el parc aeroespacial), i l’Outlet pot afectar zones naturals protegides molt sensibles.
  • L’abandó de macroprojectes com a solució virtual i de curt termini a la situació econòmica de lmunicipi i de la comarca.
  • Mesures reals de protecció i dinamització del comerç de proximitat.
  • L’ampliació del Parc Agrari (a totes les zones conreables del Baix Llobregat) i que tingui la màxima protecció, la de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea; per a protegir i blindar així el nostre patrimoni agrari i mediambiental.
  • L’aprofitament del sòl industrial buit en projectes de valor afegit que garanteixin llocs detreball digne i de qualitat.
  • El compromís de realitzar processos participatius i democràtics en aquells projectes degran envergadura que repercuteixen en la vida del municipi i de la comarca.
  • Coherència i responsabilitat als agents polítics en l’exercici de les seves competències.
Davant la manca de transparència, estudiarem accions legals.
Davant el menyspreu a la ciutadania, sortirem al carrer.
Per un Delta Viu, Outlet Fora!
Plataforma Delta Viu
Plataforma S.O.S. Delta del Llobregat
Ateneu Popular la Màquia
Joves d’Esquerra Verda Baix Llobregat
Moviment de Defensa de la Terra (MDT) Baix Llobregat