04 de març 2012

Primera assemblea contra l’Eurovegas al Baix Llobregat

Més de 20 associacions ecologistes (Ecologistes en Acció, Depana, WWF-Bcn, SEO/BirdLife-Bcn, Quercus), plataformes (S.O.S. Delta Llobregat, Salvem Oliveretes, Llobregat SOStenible), sindicats (Unió de Pagesos), partits polítics (ICV, ERC, CUP, Revolta Global, Joves d’Esquerra Verda, etc.), entitats ciutadanes (associacions de veïns, acampades, cooperatives, centres excursionistes, centres culturals, etc.), entre altres, ens vam reunir ahir al epicentre del projecte Eurovegas a Catalunya: el poble Viladecans.
Desprès d’explicar les raons i objectius d’aquesta trobada, i la situació actual del projecte (fins ara en el aire) es va mostrar un video sobre els valors naturals del delta del Llobregat i de denuncia de l’especulació urbanística, i es va passar a la presentació de les entitats i una taula rodona. Les veus contra el projecte van ser unànimes al condemnar no només la destrucció del medi si no com a model de comarca i de país, titlant-se de “valencianizació” la tendència actual. Es va constatar la desinformació que existeix als medis massius, com al parlar de la “riquesa” que es generarà (quan ja han dit que no volen pagar impostos, a sobres demanaran un crèdit al Banc Europeu, i es necessitarà construir infraestructures amb diners públics), els habitatges (que precisament sobren al àrea metropolitana) o el xantatge dels llocs de treballs (probablement fins i tot es destruiran, ja que es portaran treballadors estrangers, i faran tancar a altres activitats que reben els turistes ara). Es van defensar els serveis ambientals del delta (el aqüífer es una reserva estratègica d’aigua), socials (l’agricultura de proximitat, turisme rural) i culturals (paisatgístics, d’educació ambiental) com a model de construcció de un altre tipus d’economia, per la que es porta molts anys lluitant..
A continuació es va fer una pluja d’idees, i es va proposar fer un manifest (amb totes les idees que han sortit) i recollir firmes per aconseguir un gran suport ciutadà, accions com una caminada popular pels terrenys afectats, entre altres, presentar mocions als ajuntaments, fer assemblees als pobles afectats, etc. A més a més es crearan equips de comunicació i dinamització per fer xerrades, activitats i arribar a l’opinió pública.
Aquesta primera reunió ha sigut un gran èxit i una primera crida d’atenció a les autoritats, amb aquest missatge:

Ni un Pam més!!! No ens quedarem de braços creuats!

Convocarem en breu una segona reunió. Si vols informació o donar-nos suport, escriu a: stopeurovegas@gmail.com.
Neix una plataforma d’entitats contra Eurovegas, al Punt.
Resolució contra el macroprojecte de l'EuroVegas, al Punt.