25 de maig 2009

Procés participatiu? del Pla Local d'Habitatge de Viladecans

Comença el que l’equip de govern anomena “procés participatiu” per justificar la construcció de 4850 habitatges a Viladecans.
Fem-nos sentir!!! Pots fer la teva aportació a:
http://www.aj-viladecans.es/Plantilles/programa/_JNJtGAWc42YuR6BwdF27SBf8rMbrx2AwrRBnZuCZURo8DgR0cTpseA) L’equip de govern de ajuntament de Viladecans ha penjat a la web municipal un resum del Pla Local d’habitatge de Viladecans (PLHV) recollint grans titulars, fent la seva interpretació del PLHV per justificar la construcció de 4850 habitatges nous, en 12 anys, a Viladecans.
Però se’ls ha oblidat algunes coses que es recull en les 180 pàgines del PLHV, que com saben que no tothom se’l llegirà, faran que passin desaparegudes alhora de fer el que ells diuen "procés participatiu".
Per exemple, no diuen res de:
-Dels 1.194 habitatges buits
-Dels mes de 1000 pisos nous sense vendre.
-Dels 900 pisos de 2a ma a la venta.
-Dels 200 habitatges posats a lloguer sense que trobin llogaters.
Aixó si, preveuen que Viladecans segueixi creixen en el mateix ritme que ho ha fet fins ara, un creixement de mes de 10.000 habitants en 10 anys , diuen que el creixement de Viladecans ha estat constant els últims sexennis, entre 5000 i 6000 habitants nous (uns mil cada any), cosa que si ha estat així, ha estat perquè s’ha crescut a batzegades, condicionats pels grans projectes urbanístics que han marcat el creixement de Viladecans el últims anys, com el de Can Guardiola (promogut per Mas Vilanova del Grup Vertix) o el de Can Preciós (promogut per La Colonial). I ajudats per boom immobiliari i la pressió metropolitana que han fet créixer la família Viladecanenca a aquest ritme.
Es veu que l’equip de govern i els lobbies metropolitants que els avalen, volen seguir creixent així, diuen que Viladecans necessita més de 4800 habitatges nous els propers 12 anys, començant per justificant així la destrucció d'Oliveretes.
Per contra, segons diu l’estudi sociològic recollit al PLHV, Viladecans es pot qualificar com a una ciutat madura amb “un alentiment del creixement per expansió i intensificació del creixement pel propi desenvolupament urbà, el qual segueix suposant un creixement demogràfic però més pautat i amb major possibilitat d’absorció per l’organisme urbà.”
Per això no s’entenen els projectes immobiliaris del equip de govern. I ho justifiquen tractant Viladecans com si fos una gran empresa i el PLHV un estudi de mercat, analitzant que actualment Viladecans te 23.062 habitatges, amb una població de 64.570 habitants, i contempla que hi caben un total de 33.252 habitatges. Segons sembla, si la mitjana és de 2,8 a 3 habitants per habitatge, Viladecans pot arribar als 100.000 habitants. Serà aquest el seu objectiu empresarial que l'equip de govern vol per Viladecans?
Segueixen fent una gran aposta per els pisos amb algun tipus de protecció oficial. Com que la llei marca que s’ha de tenir un mínim del 15% d’habitatges de protecció, calculen que ha d’haver-hi uns 5.000 habitatges protegits a Viladecans. Tenint en compte que ja n’hi ha 1.600, s’ha de preveure construir-ne uns 3.500 més.
Concretament, el PLHV fa una projecció a dotze anys vista creant un escenari de creixement i preveu la construcció de 4.883 habitatges, dels quals 2.143 seran protegits -en dotze actuacions diferents- destacant els 2.649 a Oliveretes, tot i que el pla parcial nomes n’encomana 2.377.
Igualment, preveu que l’any 2019 Viladecans arribi a una població de 72.997 habitants i un parc d’habitatges de 27.338.
Però la contradicció està en llegir al PLHV, que a Viladecans hi ha un parc d’habitatges buits de 1.194 habitatges, a més de 1.000 pisos nous construïts sense vendre, 900 pisos de segona mà a la venda, 200 habitatges posats en lloguer sense llogar. O sigui, un total de 3.300 pisos suposadament per ser ocupats.
I si el creixement de Viladecans s’alentirà, és estrany que es planifiqui un creixement de 800 habitants per any, quan hauria de ser només i com a molt de 100 a 300, com a creixement natural de Viladecans. Això evidencia que alguna cosa no quadra, i que, el que realment volen és justificar el desenvolupament de projectes tant faraònics com el Pla de Llevant a Oliveretes.
Per tant, El que hauria de concloure el PLHV és començar per acabar de conjuntar el casc urbà i no urbanitzar Oliveretes. Començant si calgués, segons proposa el PLHV, tot realitzant les deu actuacions dins el casc urbà, d’iniciativa pública, amb la possibilitat de fer-hi 1.585 habitatges, dels quals 790, com a mínim, serien de protecció, i rebaixant les pretensions d’augment de la població, acostant-lo al creixement natural de la població.
Tot això sense comptar amb les noves construccions d’iniciativa privada dins el casc urbà, com quan, per exemple, una casa vella es converteix en un pis de diversos habitatges.
Viladecans pot transformar-se d’una altra manera. Cal frenar aquesta fal•lera constructiva/destructiva que tenen els nostres governants.
Si diuen que la crisi es una cosa de dretes, que a la crisi ens han ficat el Berlusconi, l'Aznar, o el Bush. Perquè l'equip de govern de Viladecans (PSC+ICV) segueix amb el model econòmic de la dreta, urbanitzar i urbanitzar, sense forçar a que surtin al mercat tots aquests habitatges buits, i per tant sense necessitat real de construir tants pisos nous? Desemmascarem la hipocresia del PSC-ICV!!
Perquè aprofiten, que la situació de crisi és inaguantable, tot venent fum, ofertant pisos "a preu assequible", i dotacionals, de lloguer, etc... posant-nos un caramel als llavis dels viladecanencs sense dir-nos quin gust tindrà ni alertant-nos del perill que ens acabin corcant les dents. Podem seguir quedant-nos asseguts al sofà de casa, qui en tingui, tot confiant en els nostres polítics, o sortir al carrer, començant en anar a la jornada sobre el PLHV el convocada pel proper dia 17 de juny a les 18:00 de la tarda al alberg Can Batllori. Fem-nos sentir.