21 de març 2012

Roda de premsa “Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat”

Nota de Premsa

Es presenta la plataforma ciutadana “Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat”

El proper dijous 22 de març, a les 19 hores, es presentarà en roda de premsa a Barcelona la plataforma ciutadana en contra de la construcció a Catalunya del complex de casinos conegut com “Eurovegas”.
Aquesta plataforma neix amb els objectius de:
1)  Aglutinar entitats cíviques, polítiques i ONGs per donar veu al rebuig social a aquest projecte, que veiem inviable econòmica, social i mediambientalment, alhora que el considerem indesitjable per al futur i el desenvolupament de la nostra societat.
2) Dur a terme accions concretes i conscienciar a l’opinió pública que no està rebent tota la informació  de les implicacions d’aquesta mena de ressorts, ni d’unes negociacions que es fan amb total opacitat i sense contar amb la ciutadania, ni amb el seus representants més propers.
Per una sortida digna de la crisis. Per un futur que no ens torni als errors del passat.
No volem Eurovegas ni aquí ni enlloc!
Dia: Dijous 22, a les 19 hores.
Lloc: Local de DEPANA. Carrer Sant Salvador, 97 baixos. Al barri de Gràcia (Metro Lesseps).
Contacte: stopeurovegas@gmail.com
Telèfon: 932104679 (Depana), 639150757 (Raúl Bastida), 622203340 (Jaume Grau).
Web

Convoquen : S.O.S. Delta del Llobregat, Ecologistes en Acció, Depana, Salvem Oliveretes, grup WWF-Barcelona, grup SEO-Barcelona i més de 50 entitats

18 de març 2012

52 associacions constitueixen la plataforma 'Aturem l'Eurovegas. Salvem el Delta del Llobregat'

Un centenar de representants de diverses entitats socials i ecologistes de la comarca del Baix Llobregat han creat la plataforma “*Aturem *Eurovegas” que pretén coordinar les accions que es duran a terme per manifestar la seva oposició a la possibilitat de construir una zona d'oci en el Delta del Llobregat.

La nova plataforma agrupa a entitats com a SOS Delta o *Salvem *Olivaretes, que des de fa anys treballen en la preservació de la zona natural. Un dels portaveus de l'entitat i membre de *Salvem *Olivaretes, Ricard *Caba, ha assegurat que “el model econòmic en el qual es basa és especulatiu i suposaria la reactivació de projectes urbanístics aturats per la crisi, com el Pla de *Ponent de Gavà o el de *Oliveretes de Viladecans”.

Els representants de la plataforma ciutadana han demanat a la Generalitat que incrementi el nivell de protecció d'aquesta zona. “Est és un espai que sempre ha estat amenaçat. Primer va ser amb una ciutat d'esbarjo, després per un camp de golf, més recentment amb el Barça Park i ara amb aquesta barbaritat” ha dit *Caba que proposa “incrementar la protecció en aquesta zona per evitar nous projectes”.
Caba destaca que “encara que al final el Eurovegas no s'acabi fent ja li hem dit a tothom que a Viladecans, en les rodalies del Delta del Llobregat, hi ha un terreny disponible per poder edificar. L'amenaça contínua i solament ho podem solucionar incrementant la protecció de la zona”.

Coordinar accions
La nova plataforma ha començat la redacció d'un manifest en contra del projecte urbanístic, que tenen previst presentar a Barcelona a mitjan mes d'abril perquè s'adhereixin entitats de la capital contràries a la iniciativa. Els representants de la plataforma també han iniciat contactes amb l'entitat madrilenya contrària al projecte que es va presentar la setmana passada. “El nostre objectiu és el mateix i estem preparant accions conjunta”, comenta Caba.

L'entitat catalana durà a terme durant el mes d'abril una sèrie d'accions lúdiques per mostrar la seva oposició. El calendari encara s'està treballant i com avancin apunten la convocatòria d'una marxa amb bicicleta o a peu des de diferents punts de la comarca fins als terrenys proposats per acollir el complex.http://www.lavanguardia.com/local/20120319/54270895296/plataforma-eurovegas-delta-del-llobregat-viladecans.html

16 de març 2012

Segona reunió d'entitats contra el projecte d’Eurovegas a Catalunya


Us convoquem a la:
 Segona reunió d'entitats contra el projecte d’Eurovegas a Catalunya,
divendres 16 de març, 18:30h
al Ateneu Pau Picasso de Viladecans
(Passatge Sant Ramón, 2. 08840 Viladecans)
Com arribar?
On presentarem el manifest fondacional i comencarem a debatre les accions concretes a dur a terme.
Us hi esperem!!!
Si no podeu venir i voleu recolzar la iniciativa, ens podeu fer arribar un correu amb el vostre nom, correu, entitat, web i el NIF a stopeurovegas@gmail.com
Gràcies!

Equip de Comunicació de Stop Eurovegas
http://www.facebook.com/Plataforma.Stop.Eurovegas
http://www.facebook.com/pages/SOS-Delta-Llobregat/335643343134942
http://sosdeltallobregat.wordpress.com/

04 de març 2012

Primera assemblea contra l’Eurovegas al Baix Llobregat

Més de 20 associacions ecologistes (Ecologistes en Acció, Depana, WWF-Bcn, SEO/BirdLife-Bcn, Quercus), plataformes (S.O.S. Delta Llobregat, Salvem Oliveretes, Llobregat SOStenible), sindicats (Unió de Pagesos), partits polítics (ICV, ERC, CUP, Revolta Global, Joves d’Esquerra Verda, etc.), entitats ciutadanes (associacions de veïns, acampades, cooperatives, centres excursionistes, centres culturals, etc.), entre altres, ens vam reunir ahir al epicentre del projecte Eurovegas a Catalunya: el poble Viladecans.
Desprès d’explicar les raons i objectius d’aquesta trobada, i la situació actual del projecte (fins ara en el aire) es va mostrar un video sobre els valors naturals del delta del Llobregat i de denuncia de l’especulació urbanística, i es va passar a la presentació de les entitats i una taula rodona. Les veus contra el projecte van ser unànimes al condemnar no només la destrucció del medi si no com a model de comarca i de país, titlant-se de “valencianizació” la tendència actual. Es va constatar la desinformació que existeix als medis massius, com al parlar de la “riquesa” que es generarà (quan ja han dit que no volen pagar impostos, a sobres demanaran un crèdit al Banc Europeu, i es necessitarà construir infraestructures amb diners públics), els habitatges (que precisament sobren al àrea metropolitana) o el xantatge dels llocs de treballs (probablement fins i tot es destruiran, ja que es portaran treballadors estrangers, i faran tancar a altres activitats que reben els turistes ara). Es van defensar els serveis ambientals del delta (el aqüífer es una reserva estratègica d’aigua), socials (l’agricultura de proximitat, turisme rural) i culturals (paisatgístics, d’educació ambiental) com a model de construcció de un altre tipus d’economia, per la que es porta molts anys lluitant..
A continuació es va fer una pluja d’idees, i es va proposar fer un manifest (amb totes les idees que han sortit) i recollir firmes per aconseguir un gran suport ciutadà, accions com una caminada popular pels terrenys afectats, entre altres, presentar mocions als ajuntaments, fer assemblees als pobles afectats, etc. A més a més es crearan equips de comunicació i dinamització per fer xerrades, activitats i arribar a l’opinió pública.
Aquesta primera reunió ha sigut un gran èxit i una primera crida d’atenció a les autoritats, amb aquest missatge:

Ni un Pam més!!! No ens quedarem de braços creuats!

Convocarem en breu una segona reunió. Si vols informació o donar-nos suport, escriu a: stopeurovegas@gmail.com.
Neix una plataforma d’entitats contra Eurovegas, al Punt.
Resolució contra el macroprojecte de l'EuroVegas, al Punt.