18 de juny 2008

Polseguera que fa fum, compte que ningú es cremi...



publicat al setmanari 'El Triangle'

Viladecans, terra de presidents culers
http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:SegonaNoticiaPortada#14598


El Barça gasta 18 milions en una finca protegida
http://www.eltriangle.info/ct/Cos/EdicioPortada:PrimeraNoticiaPortad#14589
.................................................................................................................
I publicat a el Debat.com: http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?IDN=27758
L'Ajuntament de Viladecans treballa des de fa mes d'un any amb el Barça per ajudar-lo amb l'adquisició d'aquests terrenys que eren de l'empresa Golf de Viladecans i, que fa una dècada, conjutament amb l'ajuntament de Viladecans volia construir un camp de golf en els mateixos terrenys, cosa que per l'oposició veinal, i una Sentència judicial el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el 2003 un acord de l’Ajuntament de Viladecans, de l’any 1997, pel qual adjudicaven la construcció i gestió d’un camp de golf en els terrenys del Remolar –ara adquirits pel Barça– a l’empresa Golf de Viladecans. Posteriorment, a la fi de 2004, el titular del Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Gavà va dictar un acte de processament contra l’exalcalde de Viladecans, Jaume Montfort, per un presumpte delicte de prevaricació. En aquesta actuació també hi estava implicada Golf de Viladecans. Un veí, Josep Carreras, va denunciar l’Ajuntament pel fet de canviar la qualificació del sòl per aconseguir «una expropiació a baix preu». Les operacions amb els terrenys del Remolar han provocat en el passat diverses actuacions judicials. L’actual alcalde, Carles Ruiz, en aquella època regidor d'urbanisme, celebra que el Barça hagi comprat els terrenys, que qualifica d’«únics a Europa», ja que estan situats al costat del mar, d’una reserva natural i de Barcelona.

16 de juny 2008

Acte a Montserrat

"llibertat d'expresio" foren les paraules en que Beth Rodergas, cantant, va dir al finalitzar la lectura del manifest d'unió de plataformes que es va presentar en públic el passat dissabte a Montserrat. Paraules motivades perque els guardes de seguretat de l’Abat i els mossos d’esquadra els van fer fora de la plaça del monestir, amb el enuig dels manifestants que amb una dotzena de pancartes desplegades a la plaça, es van veure obligats a traslladar la escenificació i lectura del manifest al carrer de sota.
La Beth, conjuntament amb els actors de teatre Lluís Soler i Pep Cortés, van escenificar la lectura del manifest d’unió de plataformes que prop de quaranta entitats repartides per tot el territori català han consensuat a Montserrat per posar en comú les coincidències de les seves reivindicacions, amb els objectius, d’una banda, l’acció conjunta com a eina de la societat civil per contrapesar de manera efectiva les actuacions privades i públiques destructives sobre el medi i, de l’altra, combatre el fre institucional a una autèntica participació ciutadana en les decisions sobre el territori.
Mes informació a
www.uniodeplataformes.org

06 de juny 2008

"misteri especulatiu" a Viladecans


El Barça compra 27’8 ha. de terreny naturals protegits a la zona deltaica de Viladecans

Els terrenys estan dins la Xarxa Natura 2000, una protecció que representa la iniciativa més important de la Unió Europea en política de conservació.

El Futbol club Barcelona ha anunciat la compra de 27’9 ha. d’uns terrenys situats a tocar de la reserva del remolar de Viladecans, els quals son qualificats segons el PGM com a 7-c, equipaments metropolitans, però preservats com xarxa natura 2000, per la seva proximitat a la reserva natural del Remolar, així doncs no es pot fer en ells cap intervenció urbanística.
Xarxa Natura 2000 és una xarxa europea d’espais naturals protegits que representa la iniciativa més important de la Unió Europea en política de conservació.
El seu objectiu és la conservació de la biodiversitat, bé que de forma compatible amb el manteniment de l’activitat humana que es desenvolupa en aquests espais.
A Catalunya, la xarxa comporta la conservació de més del 25% del territori, i s’integra al sistema d’espais naturals protegits. La xarxa Natura 2000 representa, doncs, l’aportació catalana a la salvaguarda de la biodiversitat europea.
Així doncs, com és possible que un club esportiu, com el Barça, es gasti 18 milions d’euros, en uns terrenys on no hi pot fer cap intervenció urbanística?
En la pàgina web del Barça diu textualment “Aquesta operació enforteix el patrimoni immobiliari de l’entitat i és fruit d’un procés que es va iniciar el primer semestre de l’any passat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Viladecans.”
L’Ajuntament de Viladecans ha col·laborat en aquesta operació immobiliària, doncs des de fa anys, ja volia realitzar en aquests mateixos terrenys, amb la promoció conjunta amb l’empresa Golf de Viladecans, realitzar un camp de golf. cosa que gràcies a l’oposició ciutadana, la generalitat el va revocar. L’ajuntament va tenir que tornar els terrenys expropiats i Golf de Viladecans fins ara no ha acabat de vendre els seus terrenys al Barça.
Actualment l’ajuntament te un projecte a la zona deltaica, encara no desenvolupat, anomenat “Parc del delta”, on en un total de 2.270.098 m2, vol desenvolupar tot un complex on hi tenen cabuda instal·lacions esportives, recreatives, docents, hoteleres, restauració, cultural, oficines, sanitari no hospitalari, assistencial. Sense comptar amb l’obertura de la platja.
Per tant tot sembla indicar que l’ajuntament ha fet de mitjancer entre l’empresa Golf de Viladecans i el Barça, sense saber per quines intencions, potser per pal·liar compromisos no acomplerts amb Golf Viladecans, o l’ajuntament de Viladecans ha estat mirant d’aconseguir la sessió dels terrenys que històricament encara te el Barça en la zona dels reguerons, on hi ha un aiguamoll, i per part del Barça potser vol fer servir els terrenys com a peça de canvi per que els hi deixin augmentar la edificabilitat en la urbanització del Miniestadi, com va insinuar ahir el diari Avui. Si aquest fos el cas, no te cap mana de sentit perquè el Barça ha comprat uns terrenys 'no urbanitzables' i per tant no té cap dret d’edificabilitat per canviar cap cromo.
En definitiva tot un misteri especulatiu.

02 de juny 2008

Mamuts i mina destruïda Publicat a "El Far" 30/05/2008


Viladecans, ante un descubrimiento histórico de yacimiento de mamuts

J. C. Ruiz

Viladecans se encuentra ante un descubrimiento prehistórico de valor todavía incalculable. Técnicos en paleontología están evaluando la dimensión del yacimiento, probablemente uno de los más importantes de España, hallado en unas obras junto a la riera de Sant Llorenç: unos 300 restos óseos de diferentes animales, entre ellos diversos mamuts, según han informado a EL FAR fuentes del departamento de Cultura de la Generalitat. El Ayuntamiento espera a conocer el alcance del hallazgo para hacerlo público.
Es sabido que en lo que hoy conforma el Baix Llobregat habitaban ma­muts o especies parecidas hace entre 10.000 y 100.000 años. Se han encontrado restos en Sant Vicenç dels Horts, Martorell, Castelldefels y Viladecans, donde en los años 60 del pasado siglo fue hallado un colmillo de mamut en la zona de la actual ermita de Sales. Ha sido nuevamente en este municipio donde se ha producido el último gran hallazgo.
El descubrimiento ha tenido lugar durante las obras de excavación para la construcción de una balsa en la riera de Sant Llorenç, que separa Viladecans de Gavà, para minimizar el riesgo de inundaciones que se están realizando por encargo de la Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la Generalitat. Las obras no han sido paralizadas.
De los 300 restos recuperados hasta el momento, la mayoría corresponden a proboscidios, familia que agrupa a especies como el mamut o el elephas antiquus, animal similar al mamut pero sin pelaje de cuya existencia se tiene constancia en la comarca. La Generalitat está tratando de determinar de cuántos ejemplares puede tratarse, ya que han aparecido casi una treintena de fragmentos de colmillos, seis de los cuales conservan alrededor de dos metros de longitud y diez de un metro aproximadamente.
En menor número, también se han recuperado otras especies de macrovertebrados, sobre todo de herbívoros: caballos, ciervos, bóvidos e incluso un rinoceronte. En cambio, de carnívoros sólo ha sido identificado un fragmento de cráneo.
Según las mismas fuentes, los restos han aparecido en un buen estado de conservación, aunque “están recubiertos por una concreción que requiere su restauración”. Asimismo, también se ha documentado alguna pieza de industria lítica.

DESTRUCCIÓN DE UNA MINA DE AGUA DEL SIGLO XIX.
Por otra parte, las obras del ACA, que lleva a cabo la empresa Copisa, han hecho desaparecer un tramo de una antigua mina de agua del siglo XIX y la destrucción de la fuente de Can Tries, en Gavà, a la que alimentaba esta antigua infraestructura. Según ha denunciado el grupo ecologista local Quercus, el caudal de la mina se ha conectado directamente al alcantarillado, con lo que ello supone de derroche de agua, en lugar de lo que contemplaba el proyecto, que era alimentar un pequeño lago junto a la balsa y hacer servir el agua para el riego de jardines.